- Lukket for tilmelding -

Trivsel og bæredygtighed 2020

Trivsel og bæredygtighed

Er du lykkelig?

 

Er du glad for det sted, du er i dit liv lige nu? Eller- er det tid til at gøre noget godt for dig selv? 

Syntes du at tiden bare forsvinder, og kunne du tænke at bruge nogle dage på at sætte dig selv i centrum – og sætte en lidt tydeligere streg under det du gerne vil nå/opnå. Hvis du gerne vil fokusere på din egen trivsel, og arbejde med det på et praktisk plan, så er dette kursus noget for dig.

 

Vi tror på, at det er dig selv, der skal beskrive din lykke. Det er ikke noget du kan købe dig til på nettet. Det er heller ikke noget, du kan opnå ved at have mange venner på Facebook. 

 

På dette kursus går vejen imod den enkle, billige, nemme og bæredygtige løsning. Dette kursus handler om at blive motiveret til at lave den blide ændring, der alligevel kan komme til at præge dit liv. 

Oplægstitlerne vil fokusere på emnerne: ’’Hvad vil jeg ændre, og hvordan og hvornår vil jeg lave denne ændring. Det handler ikke om at omlægge hele livet, men i denne uge får vi indblik i 3 ændringer, vi kan gøre i det bløde livsstilskifte.

 

I kurset vil vi søge inspiration både teoretisk og praktisk.

I kurset skal du regne med at møde ligestillede og danne netværk. Der vil være oplæg og foredrag om, hvorfor vi med det helt store udsyn, må starte en forandring og tage bæredygtighed og trivsel alvorlig. Derudover har vi valgt at arbejde med tre inspirationsområderehandle dem.

BRENDERUP

Tre inspirationsområder

I kurset vil vi søge inspiration både teoretisk og praktisk. I kurset skal du regne med at møde ligestillede og danne netværk sammen. Der vil være oplæg og foredrag om, hvorfor vi med det helt store udsyn, må starte en forandring og tage bæredygtighed og trivsel alvorlig. Derudover har vi valgt tre inspirationsområder og behandle dem. 

 

1) Mad – hvordan gør vi mad enkel og sund. Hvordan forstår vi ressourcen mad. Der vil være et indblik i hvordan vi kan bruge årstidernes ressourcer. Vi vil arbejde med både det vi selv kan dyrke og hvad vi kan hente i naturens eget spisekammer, så vi lærer bæredygtige råvarer fra både den vilde og den tæmmede natur at kende.

 

2) Motion og bjergbestigning – Et indblik i hvordan Naturen kan bidrage til vores sundhed og være med til at øge vores livskvalitet. Naturen som ramme om bevægelse og motion kræver ingen forudsætninger, udstyr eller specielle forventninger og forudsætninger. Vi vil bestige et af de ¨fynske bjerge¨: Frøbjerg Bavnehøj, og bruge ’bjerget¨ som motions redskab.  

 

3) Bolig – hvordan bor jeg affaldsfrit og billigt. Vi skal alle deltage i kampen for vores fælles natur og miljø. Mest for vores egen skyld. Igennem mødet med praktikker på området, vil du kunne blive inspireret til, hvordan man kan bo næsten affaldsfrit. Der vil også være tid til at finde egne småprojekter der kan startes.

 

 

Program 
 

Søndag

Ankomst og indkvartering. Aftensmad. Velkomst og Rundvisning på højskolen. 

Foredrag: ’’Kan man elske – hinanden – uden strøm v/ Ole Dedenroth

 

Mandag

Vi starter dagen med morgengymnastik i naturen. Morgenmad. Introduktion til kurset. Herefter kommer coach Magne Uldall og fortæller og motiverer os til at finde ud af; ’’hvordan jeg får mig skabt de redskaber der skal bruges til at lave de forandringer jeg ønsker’’

Efter frokost får vi besøg af borgmesteren fra Middelfart, Johannes Lundsfryd Jensen, som skal tage os igennem de lokale og personlige verdensmål. Hvordan arbejder man med målene i en landsby og hvad kan man selv gøre for at være med til at opfylde disse mål.

Efter aftensmad afslutter vi dagen med en sangaften.

 

Tirsdag

Vi starter dagen med morgengymnastik og herefter morgenmad. I dag skal vi arbejde med de muligheder, der ligger i samspillet mellem økologisk plantedyrkning og råvarer fra den vilde natur.  Vi vil både finde planter i skoven og sætte kulturplanter til spiring.

Efter frokost på højskolen skal vi på bjergbestigning! Vi får besøg af Inge Holst, som tager os med til Frøbjerg Bavnehøj. Frøbjerg Bavnehøj er Fyns højeste bjerg med sine imponerende 131 m.o.h.

Vi nyder naturen og har fokus på motion, leg og krop. 

Under bjergbestigningen fortæller vi om bjerget og dets historie. Aftensmaden består hver dag af sunde råvarer og har et lidt internationalt præg.

Onsdag

Dagen starter med yoga og morgenmad.  Herefter kommer Steen Møller og fortæller os mere om bæredygtighed og trivsel. Han fortæller om økonomi, behov og prioritering ved at bo bæredygtigt. Hvad er vigtigt ved et Off Grid hus, hvad vil der ske, hvis vi lever i et hus til 500.000 kr. og med en årlig forbrugsudgift på 6000 kr.? Kan man det? 

Efter frokosten arbejder vi videre med et personligt projekt. Dette kunne eksempelvis være at lave et udendørs bad eller et højbed. Mulighederne er utallige. Projektet tager afsæt i at kunne blive til et projekt eller en interesse, som kursusdeltagerne kan tage med hjem. Efter aftensmaden er der kultur aften sammen med højskolens elever. Herefter er aftenen til fri disposition. Man er velkommen til at arbejde videre med sit personlige projekt.

 

Torsdag

Denne dag er sat af til mad. Vi starter tidligt med en tur til stranden. Vi tager vores mobile sauna med, så der vil være mulighed for at bade og bruge saunaen. - Eller bare at nyde solopgangen. Vi tager vores morgenmad med og masser af kaffe. På den måde vil vi gerne inspirerer til at starte dagen i naturen, -stille og roligt. Der vil være tid til refleksion og bare at være til.

Når vi kommer hjem til Højskolen bruges formiddagen på at lave mad med urter fra naturen. Et simpelt projekt med masser af glæde og god energi. Vi spiser frokost og får efterfølgende besøg af Sisse Fagt fra DTU, som tager os igennem kost og mad. Med udgangspunkt i sæsonens grøntsager snakker vi bæredygtighed. Sisse fortæller om naturens og årstidens mad og vil arbejde med den sunde mad, mad med smag og om at gøre måltidet til en oplevelse.

Efter et grønt aftensmåltid fortæller Sisse Fagt om, hvorfor og hvordan vi alle kan arbejde med trivsel og bæredygtighed i vores lokalområder.

 

Fredag

Dagen starter med morgengymnastik i naturen og efterfølgende morgenmad. Formiddagen bruges til praktisk og teoretisk  at arbejde med den inspiration vi fik gennem oplæg fra Thomas O’Grady, Steen Hildebrandt, Steen Møller med flere. 

Efter frokost er resten af dagen til eget projekt. Erik Bukh vil samle trådene og give et oplæg med overskriften: Hvad skal jeg præcist gøre for at lave de ændringer i mit liv jeg ønsker?

Efter aftensmad slutter vi dagen med hyggeligt samvær, lidt ekstra godt til ganen og en fortælling eller to.

 

Lørdag

Sidste dag og tid til at gøre status. Vi spiser morgenmad og taler om, hvordan ugen er gået. Efter endt evaluering siger vi farvel og på gensyn, klogere og motiveret. Afrejse ca. kl. 11.00

Oplægsholdere:

 

Magne Uldall-Jessen.

Magne er organisationskonsulent, mentorcoach og konfliktmægler. Han er selvstændig og indehaver af MUKON. Magne er tidligere skoleleder og forvaltningsdirektør i Skive Kommune. 

 

Johannes Lundsfryd Jensen.

Johannes er borgmester i Middelfart kommune, og har et brændende hjerte for bæredygtighed. Johannes har været medskriver på bogen Rodskud, der beskriver hvordan fællesskaber kan være med til at løse komplekse problemer som miljø, social arv og sundhed.

 

Inge Holst.

Inge er kropsinspirator og instruktør i Tommerup Idræt. Inge har DGI´s naturtræningsuddannelse. Inge vil lære os om naturtræning - hold hjernen frisk. 

Sisse Fagt.

Sisse er seniorrådgiver på DTU-fødevare instituttet. Sisse har bl.a. skrevet to bøger ’’Livscyklusernæring og ernæring, sundhed og sygdom.’’ Oplægget er om, hvordan vi undgår, at vores måltider bliver til fastfood og andre usunde løsninger. Sidse vil helt praktisk tage os med på en rejse sammen med årstidens grøntsager og frugter.

 

1/1

 

Steen Møller.

Økolandmand, tidligere højskoleforstander, stifter af Søgård andelsbrug og økobygger og foredragsholder. Steen har været primus motor på økosamfundet friland der er kendt fra DR2 programmer. Steen har igennem en årrække været tilknyttet Brenderup Højskole og står bag flere byggeprojekter på skolen. Senest Offgrid huset. Tæt på højskolen er grobund Brenderup ved at gøre sig klar til at lave en ny bydel som helt grundlæggende er offgrid.

Thomas O´Grady 

Thomas O'Grady er udlært kok fra Thomas Pasfalls kendte køkken på Munkebo Kro. Efter læretiden har han arbejdet i Michelin’bestjernede køkkener og på et luksushotel i Toscana. I dag bor han på Midtfyn og forsyner hver uge de fynske restauranter med urter som han sanker i de fynske skove og hegn og fra haven ved familiens 250 år gamle bondehus.

Ole Dedenroth.

Ole er forstander på Brenderup Højskole og har igennem mange år arbejdet med at lade bæredygtighed være en naturlig del af skolens dannelses tilbud. 

 

Skolens lærere.

Det vil være helt naturligt at deltage i fx sangaften, måltider og andre arrangement i løbet af ugen sammen med skolens ansatte. 

 

Skolens elever.

Mange af skolens elever arbejder i deres dagligdag med samme emner som denne uges kursister, - så snakken kan flyde. Det er et af Brenderup Højskoles mål at lade unge fra hele verden mødes for at sætte deres liv på dagsorden. Vi har altid unge fra mere end 10 forskellige kulturer.

Det Praktiske

Pris:

4500,- pr. person på dobbeltværelse

5000,- på enkeltværelse

Brenderup Højskole er beliggende på nordvestfyn. Med plads til ca. 60 kursister bliver intimiteten og nærværet de naturlige ankerpunkter i vores dagligdag. Vi møder hinanden med åbent sind og løftede pan-der. Vi giver plads til hinandens uhæmmede videbegær og legesyge, som til hinandens behov for ro og fordybelse. Vi lever af og på et ubændigt ønske om at mødes og udfordre hinanden i et fordomsfrit og forventningsfuldt miljø. 

Højskolelivet er i sin essens samliv. Dagen begynder og slutter i fællesskabet. Når hanen galer, dynerne er sparket af og morgenbad-et er vel overstået, bevæger vi os sammen ned til morgenmaden. Ved morgensamlingen synger vi et par sange, hører en god historie og får dagens praktiske detaljer på plads. Med mad i maverne og sang i kroppen fordyber vi os i dagens program. 

De daglige måltider er en vigtig del af det fælles liv på højskolen. Maden er ikke kun brændstof. Den skal nydes. Kursisterne præsen-teres for et alsidigt køkken, hvor den daglige menu står på vegetar- såvel som kødretter. 

Indkvartering er på enkelt- eller dobbeltværelse og inkl. linnedpakke med to stk. håndklæder. Der er bad og toiletforhold på gangene i forbindelse med værelserne. 

Tilmelding:

Klik på tilmeldingsknappen til højre eller ring til os på tlf.: 6444 2414.
Vi bekræfter modtagelsen og sender bankoplysninger til indbetaling af kursusbeløbet. Når kursusbeløbet er indbetalt, er du optaget på kurset. 

Hvis du bliver forhindret:

Ved framelding op til 6 uger før kursusstart tilbagebetales depositum minus et administrationsgebyr på 300,-.
Ved framelding senere end 6 uger før kursusstart betales intet tilbage, 

hvorfor vi anbefaler, at du tegner en afbestillingsforsikring.

Se evt. Europæiske rejseforsikring.

Kursusleder: Erik Bukh

Højskolelærer, højskoleforstander, landmand, konsulent i netværket Den Helhedsorienterede Indsats, bestyrelsesmedlem i friluftsrådet,

natur- og energimand med islandske heste.

BRENDERUP HØJSKOLE

Stationsvej 54
5464 Brenderup
Telefon: 6444 2414
Fax: 6444 2337
mail: kontor@brenderuphojskole.dk

www.brenderuphojskole.dk

BRENDERUP HØJSKOLE

Stationsvej 54, 5464 Brenderup

64 44 24 14

kontor@brenderuphojskole.dk